Despre psihoterapia copilului și adolescentului


 

Cum pregătesc copilul pentru întâlnirea cu psihologul?

Adeseori, parintii ma intreba cum isi pot pregati copilul pentru intalnirea cu psihologul. Ii incurajez sa le spuna din timp ce este un psiholog, ce face el si motivul pentru care vor merge in terapie. Un exemplu ar putea fi:

Atunci cand simti o durere, mergem la doctor ca sa te simti mai bine. Pentru suferinta care nu se vede cu ochiul liber, copiii si adultii merg la psiholog. Psihologul este o persoana care se intalneste cu copii si familiile lor. Este curios si vrea sa inteleaga care sunt pasiunile, bucuriile, preocuparile si ingrijorarile noastre.

Vom merge impreuna la cabinet, ne dorim sa intelegem mai bine ce avem de schimbat la noi in familie. Am vrea sa stim de ce ai nevoie. O sa gasim impreuna cele mai bune idei si planuri astfel incat sa ne fie mai bine.

Mergem o data, de doua ori si apoi alegem daca sa continuam. Hai sa vedem despre ce e vorba, e important sa-ti placa si tie. Cand ar fi bine pentru tine sa mergem saptamana viitoare?

Se intampla adesea ca cei mici sa refuze sa vina la psiholog, indiferent de cat de convingatori si bine intentionati suntem. Unii copii cred ca vor fi fortati sa se schimbe, unii cred ca ei sunt de vina, ca sunt judecati pentru dificultatile lor, sau poate le este teama de necunoscut si de psiholog, aceasta fiinta mitologica cu sapte capete. E important sa evitati sa picati in aceste capcane.

Uneori, la prima sedinta mai vin copiii suparati ca au fost adusi la psiholog. Adolescentii cu atat mai mult. Totusi, odata ce au venit la cabinet, tine de mine ceea ce se intampla. Imi propun ca psiholog sa raspund nevoilor copilului iar fiecare sedinta sa fie utila pentru el.

Cum diferă psihologul care lucrează cu copiii de psihologul care lucrează cu adulții? 

Psihologii de copii sunt echipați să lucreze cu adultul, dar nu toți psihologii care lucrează cu adulții sunt pregătiți să lucreze cu copiii. Sunt multe motive, însă un motiv la îndemână e că psihologul de copii trebuie să știe să identifice stadiul de dezvoltare în care se află copilul, dar și dinamică de familie, și să poată lucra cu dificultatea copilului in contextul său și acolo de unde este.

Dacă adultul are deja toate achizițiile cognitive, morale și sociale dobândite, copilul sau adolescentul încă se dezvoltă, iar psihologul își va adapta terapia în funcție de dezvoltarea copilului. Dacă de exemplu lucrăm pe agresivitate, felul în care copilul se raportează la reguli (adică unde este ca și nivel de dezvoltare morală) va da o altă nuanță terapiei. Un copil mic e interesat spre exemplu de evitarea pedepselor și obținerea recompenselor astfel în terapie vom căuta maniere potrivite de a recompensa comportament asertiv. În schimb un copil mai mare va fi preocupat de cum e perceput, adică va căuta mai degrabă aprobarea din partea persoanelor pe care le investește afectiv. În această situație vom provoca copilul să se poarte ca un “copil mare”.

Cu alte cuvinte, terapia copilului se va adapta la unicitatea persoanei și dificultății cu care se confruntă și în plus va adapta procesul în funcție de particularitățile vârstei.

Ca și părinte, va trebui să particip și eu la ședințele copilului?

În psihoterapia de familie se spune că familia este vremea, iar copilul este copacul. Un brad rezistă bine și iarna și vara, însă un palmier are nevoie de un climat mai cald. Astfel, terapia copilului va adresa și “vremea”. În terapia adultului, psihoterapeutul se poate baza pe persoana ea având deja toate resursele necesare pentru a-și construi un ecosistem benefic pentru sine, însă un copil încă are nevoie de sprijinul celor mai importante persoane din viața sa, părinții.