Despre Psiholog și Psihoterapie


 

Ce e psihoterapia?

Psihoterapia este un proces prin care un psihoterapeut lucreaza pentru a intelege persoana si pentru a aduce la suprafata resursele sale. Acestea vor fi folosite pentru a ghida persoana catre deblocare, schimbare si o adaptare mai buna. 

Cu totii avem zone in care suntem eficienti si zone in care functionam mai putin bine. Un exemplu la indemana ar fi fumatul. Oamenii stiu ca nu e sanatos sa fumezi, stiu cum au ajuns sa fumeze si de ce continua, vor sa se lase de fumat, dar din diverse motive nu pot in ciuda dorintei de a se lasa.

Uneori e nevoie de cineva din exterior pentru ca lucrurile sa fie diferite. E dificil uneori ca persoana fiind in problema sa faca schimbari majore. Psihoterapeutul e un expert in schimbare care stie cum sa faciliteze schimbarea tocmai pentru ca e in afara problemei si detine instrumente si mijloace pentru a incuraja schimbarea.

Cum aleg un psiholog bun pentru mine?

In prezent sunt in jur de 300 de abordari psihoterapeutice recunoscute si dovedite sa functioneze. Fiecare abordare are propriile ei mijloace si o optica prin care vede psihologia umana.

Oamenii adesea se gandesc la psihoterapie ca la medicina. E adevarat ca pentru o problema medicala ai nevoie de o un anumit mijloc de a interveni. Pentru a combate o infectie ai nevoie de antibiotice. Aici mijloacele pe care medicul le are la dispozitie fac diferenta intre un tratament corect si unul gresit. Insa cum psihoterapia nu face parte din domeniul medical, ci este un domeniul relational, recomandarea ar fi sa alegi persoana si nu mijloacele sau abordarea pe care  o foloseste (hipnoza, psihanaliza, cognitive-comportamentala etc).

Daca ai gasit o persoana cu care rezonezi si e un psihoterapeut acreditat, cel mai probabil are si mijloacele necesare pentru a te ajuta. Nu alege abordarea, ci o persoana.

Asta inseamna ca uneori va trebui sa mergi la mai multi psihologi pana cand gasesti persoana potrivita pentru tine. Dupa prima consultatie, urmatoarele intrebari pot fi un ghid bun in a te clarifica daca psihologul este potrivit tie:

Te simti comod in prezenta psihologului?

Simti ca prishologul te intelege?

Simti ca este prezent, implicat si vrea sa te ajute pe tine?

Apoi, dupa primele cateva intalnire este estential sa te intrebi daca sedintele te ajuta si schimbarile pentru cate lucrati incep deja sa apara. Exista dovezi clare care spun: daca dovezi ale schimbarii nu apar la inceputul terapiei, atunci e foarte putin ca schimbarea sa se produca mai incolo.

Cum funcționează psihoterapia?

Revin la paralela cu medicina. In medicina ai un protocol care iti spune exact pasii necesari pentru a rezolva o problem. Insa in medicina ai un scop concret, spre exemplu “a vindeca o infectie” si o biologie care e similara de la om la om. In consecinta un tratament functioneaza in majoritatea cazurilor.

Psihoterapia nu are protocoale ptr ca scopurile nu sunt concrete. A fi fericit, a fi responsabil sau a fi iubit nu sunt scopuri concrete. In general, oamenii vin catre psiholog ptr ca vor sa se adapteze mai bine situatiei de viata, sau sa fie mai fericiti. Pentru acestea nu ai pasi pe care ii poti prescrie: scorpurile sunt largi, persoanele sunt foarte diferite intre ele si contextele lor de viata adauga complexitate. Pasii pot fi intalniti in cartile de self-help. Totusi cartile, desi sunt un ajutor bun, ele nu au cum sa tina cont de situatia unica a persoanei.

In pratica oamenii se indreapta catre psihoterapie nu pentru ca duc lipsa de informatii, sau pentru ca nu constientizeaza ce pasi ar putea face, ci pentru ca inca nu stiu cum sa iasa dintr-o stare blocanta.

In terapia eu construiesc o noua abordare pentru fiecare persoana, avand scopul ca terapia sa fie potrivita persoanei acum din fata mea ce vine cu propriul fel de a fi si propriul context de viata.

Cum este prima ședință cu psihologul?

Poate ca nu ai mai fost la psiholog pana acum si te intrebi la ce sa te astepti de la o prima intalnire, sau poate ai mai fost, dar ai vrea sa stii cum arata o consultatie cu mine. Sunt anumite aspecte comune care tin de obligatiile si responsabilitatile noastre ca psihologi, dar in acelasi timpfiecare psiholog procedeaza diferit in functie de specializarea si personalitatea sa.

Pentru inceput psihologul trebuie sa te informeaze in legatura cu metoda sa de lucru, limitarile, riscurile si beneficiile asistarii psihologice, aspecte ce tin de exceptiile de la confidentialitate si altele. Eu tin sa utilizez cat mai mult din timpul alocat primei sedinte pentru a te cunoaste si a intelege cum pot sa iti fiu utila. In consecinta, iti voi trimite pe e-mail inainte de prima noastra sedinta un consimtamant informat. Documentul trece in revista toate aceste detaliile. Vei avea timp suficient sa reflecteze asupra lor, sa formulezi intrebari in legatura cu munca noastra si sa iei cea mai buna decizie pentru tine.

Odata ajuns la mine in cabinet, vom face cunostiinta ca oricare doi oameni care se cunosc pentru prima oara. Treptat iti voi raspunde la orice intrebare, neclaritate sau temere ai putea avea. Vom explora ce te aduce la mine, care sunt asteptarile tale de la terapie si care sunt nevoile de asistare. Un lucru care ma intereseaza in mod deosebit este sa surprindem resursele si abilitatile tale pe care putem miza pentru o terapie de succes.

Este bine sa stii inca de la inceput ca pentru mine un reper important si care nu se negociaza este sa obtinem impreuna rezultate. Te voi invita sa completezi niste fise a caror completare dureaza nu mai mult de 3 minute. Ele masoara daca ceea ce facem de la o saptamana la alta te ajuta si daca maniera in care lucram este potrivita. Scenariile pe care le evitam lucrand asa sunt: a risipi efortul nostru, sau ca starea ta sa se deterioreze. Cred ca noi psihologii suntem privilegiati sa putem fi alaturi de oameni intru-un moment semnificativ si e important sa ne luam repere sa stim ca suntem pe drumul cel bun.

La sfarsitul primei intalniri ar trebui:

  • sa iti fi raspuns intrebarilor sau neclaritatilor in legatura cu metoda mea de lucru;

  • sa avem clarificat un scop spre care sa ne indreptam;

  • sa stim care sunt resursele (interioare sau exterioare) pe care te poti sprijini;

  • sa avem cateva directii cu potential de explorat in sedintele viitoare;

  • sa poti lua o decizie in legatura cu colaborarea noastra.